Alle nyheder

I 2022 afgjorde Ankestyrelsen samlet set 9.885 klagesager på arbejdsskadeområdet, hvoraf 29 procent af sagerne er omgjort. Det er en stigning i omgørelsesprocenten på tre procentpoint i forhold til 2021, men er på samme niveau som 2020.

Ankestyrelsen er klar med sin årlige redegørelse om behandling af klagesager fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og i 2022 indeholder redegørelsen nye mere dybdegående tal om resultatet i klagesagerne. Styrelsen indførte i efteråret 2021 nye udvidede registreringer om både AE’s og eget resultat i klagesagerne. 

Disse data har været anvendt første gang i den nye redegørelse, og viser blandt andet, at i der i sager om varigt mén i 2022 er en næsten ligelig fordeling af ændringer i op- og nedadgående retning, og ændringer af méngraden ligger mest i intervallet 4-5 procentpoint.

Som et nøgletal fortæller redegørelsen, at Ankestyrelsen sidste år samlet set afgjorde 9.885 klagesager på arbejdsskadeområdet, hvoraf 29 procent af sagerne er omgjort. Det er en stigning i omgørelsesprocenten på tre procentpoint i forhold til 2021, men er på samme niveau som 2020.

Stigningen i omgørelsesprocenten fra 2021 til 2022 skyldes ifølge styrelsen en stigende andel klagesager, der er ændret. Andelen af hjemviste og ophævede sager er i 2022 den samme som i 2021. Omgørelsesprocenten er højest i sager om varigt mén og lavest i sager om anerkendelse af erhvervssygdomme.

Redegørelsen indeholder også tal og tendenser om årsagerne til, at sagerne omgøres – og der er udvalgt en række eksempler på konkrete sager, der illustrerer tendenserne.

  • I sager om anerkendelse af erhvervssygdomme, anerkendelse af ulykker og afgørelser om varigt mén er den hyppigste årsag til ændringer en anden lægefaglig vurdering.
  • Ændringer af afgørelser om tab af erhvervsevne skyldes oftest en anden skønsmæssig vurdering.
  • På alle de største sagsområder er et utilstrækkeligt oplysningsgrundlag den hyppigst forekommende årsag til hjemvisninger.

Nøgletal i 2022

  • Ankestyrelsen modtog 7.915 sager over sager afgjort af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
  • Styrelsen modtog flest klagesager om varigt mén (29 procent), tabs af erhvervsevne (22 procent), anerkendelse af erhvervssygdomme (18 procent), og anerkendelse af ulykker (17 procent).
  • Ankestyrelsen afgjorde 9.885 sager, hvoraf langt størstedelen blev modtaget i 2022 (52 procent) og 2021 (46 procent). Tre sager blev modtaget i 2018.
  • 71 procent af sagerne er stadfæstet mens 29 procent er omgjort, dvs. enten ændret (19 procent), hjemvist (syv procent) eller ophævet (to procent).
ikon med 3 skibe

For redere

Vil du også vide mere?
ikon af havnefront

For søfarende

Vil du også vide mere?
ikon af redningskrans

Om UFDS

Vil du også vide mere?

Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart – Én for alle, alle for én